Fiskegratin med kartoffelmos

Ligetil
40 min
 Fiskgratäng er svensk mormormad, når det er bedst. Jeg kan stadigvæk huske den første gang, jeg lavede den her ret sammen med min bedstemor. Jeg var så fascineret af, at rigtig mad næsten kunne ligne en slags kage. Jeg synes stadigvæk, den er flot, men laver den altså mest, fordi den smager virkelig godt. 

Vis mere

Vis færre

Ingredienser

-
+
4 personer
500 g torsk
2 spsk smør
2 spsk mel
1 dl fiskebuillon
1 dl hvidvin
1.5 dl fløde
0.5 tsk salt
1 nip hvid peber
1 bundt frisk dild

Kartoffelmos

1 kg kartofler
1 æggeblomme
2 spsk smør
3 spsk mælk
Salt og peber
Lav indkøbsliste
Fremgangsmåde Ingredienser

Fremgangsmåde

Start med at sætte kartoflerne over. Se nedenfor.

Bland 1 terning bouillon med 2 dl kogende vand. Læg fisken i en lav pande og hæld 1 dl fiskebouillon og 1 dl hvidvin over. Lad det simre i cirka 5 minutter – indtil fisken er færdig.

Læg fisken i midten af tærtefadet. Gem væsken i panden.

Smelt smørret i en gryde, hæld mel i og pisk sammen. Tag væsken fra panden og hæld over sammen med vin og bliv ved med at piske. Bland fløden i lidt ad gangen, indtil sovsen har en fin konsistens, og smag til sidst til med salt og peber.

Hak dilden fint og fordel over fisken. Top med sovsen. Bag i ovnen ved 225 grader i 15-20 minutter, så kartoffelmosen bliver let gyldent.

Kog kartoflerne til de er møre. Mos kartoflerne med en gaffel og bland med smør og mælk til det bliver kartoffelmos. Tilsæt herefter en æggeblomme og rør rundt. Fordel mosen længst med kanten i en tærteform eller anden ovnfast form.