Overflødighedshorn med chokoladepynt

Ligetil
1 t 30 min
 Hvis du vil impornere dine gæster nytårsaften, så er denne opskrift lige noget for dig. Imponer dine gæster med et overflødighedshorn fyldt med lækre sager. Det kræver en god portion tålmodighed, men når overflødighedshornet står færdigt, så lover jeg, at det er det det hele værd! 

Vis mere

Vis færre

Ingredienser

-
+
12 personer
160 g flormelis
30 g pasteuriseret æggehvider
500 g marcipan

Sprøjteglasur

75 g flormelis
30 g pasteuriseret æggehvider

Pynt

200 g mørk chokolade
Lav indkøbsliste
Fremgangsmåde Ingredienser

Fremgangsmåde

Rør flormelis og æggehvider sammen. Ælt sukkermassen ind i marcipanen lidt ad gangen til massen er ensartet. Enten i hånden eller på en røremaskine. Kom kransekagemassen i en frysepose og lad det køle, gerne til næste dag. Eller minimum en time.

Print skabelonen ud til overflødighedshornet og vej marcipanen af i følgende mål (det står ligeledes mål på skabelonen): 15 g., 20 g., 30 g., 40 g., 50 g., 60 g., 70 g., 80 g., 90 g., 100 g. og 60 g.

Først trilles toppen på 15 g. og derefter formes kransekagemassen efter skabelonen, lidt ligesom en cigar. Den trillede kransekage cigar lægges på et stykke bagepapir og trykkes let flad på den ene side, således at cigaren er let trekantet, når den rejses op. Saml enderne og læg den færdige ring på bagepladen beklædt med bagepapir. Saml alle ringene fra nummer 1-8 på samme måde.

Ring nummer 9 og foden trilles til en lang lige pølse og trykkes ligeledes flad på den ene siden, så de bliver trekantet når de rejses op (Se igen skabelonen og form herefter). Saml også enderne og stil dem på bagepladen beklædt med bagepapir ligesom de andre ringe.

Alle ringene gives nu et tryk med en bageplade, så overfladerne bliver jævne og glatte, så er hornet nemmere at samle til slut.
Bages ved 190°c varmluft i cirka 10-15 min. Afkøl dem efterfølgende.

Pisk æggehviderne luftige og sigt flormelis ned i massen lidt af gangen mens der fortsat piskes. Glasuren er færdig når den ikke længere flyder sammen. Kom enten glasuren i et ”cornet” lavet af bagepapir eller en sprøjtepose med en lille rund tyl. Lav herefter de klassiske glasur mønster og lad det tørre.

Tag 1/3 af chokoladen, hak den fint og hæld det i en skål. Det er vigtigt at skålen ikke er varmere end almindelig stuetemperatur. Hak den sidste 2/3 af chokoladen og smelt den over vandbad. Hæld en smule af den smeltede chokolade over den hakkede chokolade og rør rundt. Gentag processen indtil alt den hakkede chokoladen er smeltet i den separate skål. Hvis alt chokoladen ikke smelter kan lidt af chokoladen kommes tilbage over vandbad og hælde den opvarmede chokolade tilbage i den resterende chokolade. Rør igen indtil det hele er smeltet. Det er vigtigt, at al chokoladen ikke smelter over vandbad, da chokoladen ellers bliver for varm. Hvis chokoladen når for høj en temperatur (over 34° C) bliver den nemlig ikke blank og flot når den stivner. Brug et termometer til at holde øje med temperaturen. Den optimale arbejdstemperatur er 32° C.

Hvis du har en mikroovn kan chokoladen ligeledes tempereres deri. Kom chokoladen i en plastik skål og varm chokoladen i 10 sekunder af gangen indtil chokoladen rammer en temperatur på 32 grader. Læg et stykke bagepapir over skabelonen til chokoladesnirkler. Fyld chokoladen i et cornet lavet af bagepapir eller en sprøjtepose med en lille rund tyl og sprøjt snirklerne efter skabelonen.

Afkøl snirklerne nogle minutter og læg derefter et nyt stykke bagepapir forsigtigt oven på dem og vend dem om. Sprøjt nu chokolade på snirklernes bagside. Dette gør at de bliver flotte på begge sider og ligeledes tykkere og holdbare. Gem den resterende chokolade til at lime ringene sammen med, når overflødighedshornet skal samles.

Inden opbygningen kan kransekage-ringene stilles i fryseren. Det vil gøre, at den tempererede chokolade hurtigere størkner, når overflødighedshornet samles.

Kom den tempereret chokolade op i et cornet lavet af bagepapir eller en sprøjtepose med en lille rund tyl. Stil ring nummer ni på hovedet så bunden vender op af. Sprøjt en bred streg chokolade rundt på bunden af ring nummer otte, og placer den oven på ring nummer ni, så det er bund mod bund.
Sprøjt en bred streg chokolade rundt på bunden af nummer syv og placer den oven på af ring nummer otte.

Gentag processen, imens hornet hele tiden støttes til hver ring sidder fast med den tempereret chokolade. Til slut sættes toppen på. Lim herefter overflødighedshornet på foden.

Pynt hornet ved at sætte chokoladesnirklerne på, ligeledes med en tempereret chokolade. Fyld overflødighedshornet med f.eks. kransekagestykker eller chokolade eller hvad du ellers har lyst til at servere for dine gæster nytårsaften.