Svenske kødboller med kartoffelmos

Ligetil
30 min
 Det bliver ikke mere svensk end köttbullar. Jeg troede i lang tid, jeg kunne opfinde den dybe kødbolletallerken, men efter mange forsøg måtte jeg opgive og indrømme, at min mors opskrift simpelthen er den bedste. De her köttbullar er i hvert fald de bedste, jeg både har lavet og smagt. 

Vis mere

Vis færre

Ingredienser

-
+
4 personer
400 g hakket svine- og kalvekød
0.5 dl rasp
1 dl mælk
1.5 tsk salt
1 nib peber
0.5 løg
1 æg
3 spsk smør
1 bundt frisk persille

Kartoffelmos

1200 g kartofler
6 spsk smør
2 tsk salt
2 nip peber
Lav indkøbsliste
Fremgangsmåde Ingredienser

Fremgangsmåde

Bland rasp og mælk sammen og lad det stå i 10 minutter.

Bland fars og salt og tilsæt peber. Hak eller riv løget og persillen fint og tilsæt det i farsen.

Bland derefter forsigtigt rasp/mælk-blandingen og æg i farsen. Farsen skal ikke arbejdes med mere end nødvendigt.

Form små kødboller med hænderne, cirka 4 cm i diameter, og brug evt. et glas koldt vand til at dyppe hænderne i, hvis farsen er klistret og for svær at forme.

Læg kødbollerne på en bageplade med bagepapir og ”bag” dem i ovnen i 5 minutter ved 250 grader. Vend kødbollerne i ovnen ved hjælp af to skeer og bag i yderligere 5 minutter ved 250 grader. Afslut med at stege kødbollerne i smør eller olie på en pande så de får farve og stegeskorpe.

Kog kartoflerne på middelvarme i cirka 20 minutter. Knus dem med et piskeris. Kom smør, salt og peber i gryden og rør rundt.